به گزارش همشهری آنلاین، در پنجشنبهای که گذشت رضا حداد، کارگردان تئاتر در 54 سالگی درگذشت. او دانشآموخته کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر و معماری بود و سرپرستی گروه سایه و گروه تئاتر آفتاب را به عهده داشت و نمایشهای «مکاشفه در باب یک مهمانی خاموش»، «آمدیم، نبودید، رفتیم» و «کابوسهای خندهدار برای شب، چند تایی هم برای روز» از جمله نمایشهایی است که کارگردانی کرده است. رضا حداد در سال 89 در نمایش «باغ مرگ» به کارگردانی سیامک احصایی را بازی کرده بود. علت مرگ او، سکته قلبی اعلام شده است.
روز گذشته هم سه نمایش اجراشده در تئاتر شهر به رضا حداد تقدیم شدند. ایرج افشاری کارگردان نمایش «مردمان خشمگین» در تالار چهارسو، ابراهیم پشتکوهی کارگردان نمایش «مکبث زار» در تالار اصلی و محمدرضا مالکی کارگردان نمایش «لانگ شات» در تالار سایه سه هنرمندی بودند که در اجراهای پایانی آثار نمایشی خود، یاد رضا حداد را گرامی داشتند.
از طرف دیگر برنامههای برنامه جدید تالارهای نمایشی مجموعه تئاتر شهر اعلام شد. بر اساس این اعلام از روزهای آغازین خرداد ماه سال جاری شش نمایش جدید در تالارهای اصلی، چهارسو، قشقشایی و سایه به صحنه خواهند رفت.
براساس برنامهریزیهای انجام گرفته، در سالن اصلی نمایش «گربه نره و روباه مکار» به نویسندگی و کارگردانی اوشان محمودی و بازی بی تا عزیزی، علی تاریمی، محمد شهریار، آیت بی غم، میترا مسائلی ، مجید عراقی، آتوسا جلیلی، مهیار ورزگان، حسام زرنوشه، لیلی نبی الهی، هیوا حقانی، علیرضا دهقانی، میلاد خیرخواه، مریم بصیری فر، ریحانه غفوریان ، نیلوفر فتاحی، مبینا شادمان اجرای خود را آغاز میکند.
در تالار چهار نمایش «خدای جهنم» به نویسندگی سام شپارد، ترجمه میلاد قطبی ، کارگردانی سیاوش جامع و بازی بهرام سروری نژاد، مهدی رحیمیسده، اعظم عرفانی، سیاوش جامع پیش روی مخاطبان قرار میگیرد.
«نقطه ویرگول» دیگر نمایش جدید تئاترشهر است که خردادماه سال جاری به نویسندگی دنیا سمن و امیرسفیری، کارگردانی امیرسفیری و بازی دنیا سمن در سالن قشقایی این مجموعه اجرای خود را آغاز خواهد کرد. در همین سالن نمایش جدید دیگری با نام «زوج ناجور» به نویسندگی نیل سایمون، کارگردانی محمدحسین پیوندی و بازی کیمیا جواهری، همایون حیدر زاده، مینا زرنانی، عدنان فراهانی، فرشید قلی پور، وحید کریمی، حسین کشفی اصل، انوش معظمیمیزبان مخاطبان تئاتر است.
در سالن سایه هم نمایش «قصههای دری» به نویسندگی امیررضا کوهستانی، کارگردانی حسین حیدری پور و بازی ایمان دبیری و مرجان آقانوری روی صحنه میرود.
«پروانه و یوغ» هم نام دیگر نمایش تالار سایه است که به نویسندگی محمد چرم شیر، کارگردانی امیرمحمد شهنی دشت گلی و بازی امیرحسین سرداریان، یاشار بیک زاده، مهتاب وجدانی، مریم کیا، البرز احمدخانی و دریا سادات رضوی زاده میزبان علاقه مندان تئاتر خواهد بود.
در کارگاه نمایش هم نمایش «مجلس شبیه لیربیچاره» به نویسندگی حسین جمالی، کارگردانی ملیکا رضی و بازی ( به ترتیب ورود ) محسن قصری، پیمان یاقوتی، صفورا کاظم پور، حمیدرضا حسینعلی، سانیا آقایی، یگانه عطار علیایی، کیمیا جهانگیری که از روز بیست و یکم اردیبهشت ماه اجرای خود را آغاز کرده بود، همچنان به اجرای خود در این تالار ادامه میدهد.
خبر بعدی این که آمار هفتگی فروش و تماشاگران نمایشهای تئاتر شهر، تماشاخانه سنگلج و تالار هنر اعلام شد.
آنطور که روابط عمومی اداره کل هنرهای نمایشی، اعلام کرده آمار هفتگی فروش و تماشاگران نمایشهای به صحنه رفته در تالارهای اصلی، چهارسو، قشقایی، سایه و کارگاه نمایش مجموعه تئاتر شهر، تماشاخانه سنگلج و همچنین تالار هنر تا پایان روز جمعه بیست و نهم اردیبهشت ماه 1402 به این ترتیب است:
نمایش «مکبث زار » به کارگردانی ابراهیم پشتکوهی که از روز 27 فروردین ماه اجرای خود را در تالار اصلی با ظرفیت 579 تماشاگر و قیمت بلیت 150 هزار تومان آغاز کرده بود ، روز جمعه 29 اردیبهشت ماه با مجموع 28 اجرا ( با احتساب ارائه بلیت تمام بها، نیم بها، تخفیف دار و مهمان ) ، میزبانی از 6 هزار تماشاگر و 765 و فروش 767 میلیون و655 هزار تومان به اجرای خود پایان داد.
نمایش «مردمان خشمگین » به کارگردانی ایرج افشاری نیز که از روز 27 فروردین ماه در تالار چهارسو با ظرفیت 132 نفر و قیمت بلیت 100 هزار تومان ، پیش روی مخاطبان قرار گرفته بود روز جمعه 29 اردیبهشت ماه با مجموع 31 اجرا ، 2 هزار 200 تماشاگر ، (با احتساب ارائه بلیت تمام بها، نیم بها، تخفیف دار و مهمان) و 165 میلیون و 100 هزار تومان فروش از مجموعه تئاتر شهر خداحافظی کرد.
نمایش «لانگ شات» به کارگردانی محمدرضا مالکی هم که از روز 27 فروردین ماه در تالار سایه با ظرفیت 72 نفر اجرای خود را آغاز کرده بود شامگاه روز جمعه 29 اردیبهشت ماه با 32 نوبت اجرا ، قیمت بلیت 100 هزار تومان ( با احتساب ارائه بلیت تمام بها، نیم بها، تخفیف دار و مهمان) و یک هزار و 617 تماشاگر و فروش 121 میلیون 310 هزار تومان به اجراهای خود پایان داد.
نمایش « مجلس شبیه لیر بیچاره » به کارگردانی ملیکا رضی که از روز 21 اردیبهشت در کارگاه نمایش با ظرفیت 26 نفر و قیمت بلیت 60 هزار تومان روی صحنه رفته تا روز جمعه 29 اردیبهشت ماه با مجموع 6 اجرا ( احتساب ارائه بلیت تمام بها، نیم بها، تخفیف دار و مهمان) 136 تماشاگر ، 7 میلیون و 800 هزار تومان فروش داشته است.
نمایش «ماشین دودی» به کارگردانی حسین تفنگدار هم که از 6 فروردین ماه در تماشاخانه سنگلج با ظرفیت 236 نفر و قیمت بلیت 70 تا 80 هزار تومان روی صحنه رفته است (با احتساب ارائه بلیت تمام بها، نیم بها، تخفیف دار و مهمان) تا روز 29 اردیبهشت با 33 نوبت اجرا و 4 هزار و 224 تماشاگر به فروشی معادل 198 میلیون و 771 هزار تومان دست پیدا کرده است.
نمایش «کنیزک و پادشاه» به کارگردانی ریحانه چزانی هم که از 19 اردیبهشت ماه در تماشاخانه سنگلج با ظرفیت 236 نفر و قیمت بلیت 70 تا 80 هزار تومان روی صحنه رفته است (با احتساب ارائه بلیت تمام بها، نیم بها، تخفیف دار و مهمان) تا روز 29 اردیبهشت با 8 نوبت اجرا و 160تماشاگر به فروشی معادل 4 میلیون و 120 هزار دست پیدا کرده است.
نمایش « سیندرلا » به کارگردانی مریم کاظمی هم که از روز 20 اردیبهشت با قیمت بلیت 60 و 70 هزار تومان در تالار هنر روی صحنه رفته، تاکنون با مجموع 7 اجرا (با احتساب ارائه بلیت تمام بها، نیم بها، تخفیف دار و مهمان ) و یک هزار و 549 تماشاگر به فروشی معادل 96 میلیون و 139 هزار تومان دست یافته است.
نمایش «درگوشی» به کارگردانی نرگس اصغری نیز که از روز 25 اردیبهشت ماه با قیمت بلیت 50 هزار تومان در تالار هنر به تازگی میزبان مخاطبان تئاتر است، تاکنون با مجموع 4 اجرا (با احتساب ارائه بلیت تمام بها، نیم بها، تخفیف دار و مهمان ) و 235 تماشاگر به فروشی معادل 10 میلیون و 390 هزار تومان دست یافته است.
اما در همین هفته مدیرکل مرکز هنرهای نمایشی هم با رئیس و دبیر هیات مدیره صنف تماشاخانههای خصوصی ایران نشستی برگزار کرد و در این نشست صاحبان این تماشاخانهها در باره چالشهای تماشاخانههای خصوصی با کاظم نظری صحبت کردند.
در ابتدای جلسه شاهین چگینی مدیر تماشاخانه استاد مشایخی با گلایههایی گفت: حوزه نمایش و تئاتر در حال گذراندن شرایط بسیار عجیبی است و متاسفانه بخش خصوصی با بیش از یک دهه فعالیت با کم لطفی و نادیده گرفتن شدن از سوی مسئولین مواجه شده و تعطیلی چند سالن تئاتر خصوصی و فعال مانند تماشاخانه سپند، شانو، دیوار چهارم و ... از جمله این موارد است. این مسیر تعطیلی سالنها نه تنها متوقف و رسیدگی نشده بلکه ادامهدار است و ممکن است گریبانگیر دیگر سالنهای خصوصی تئاتر فعال نیز شود. این آسیب بسیار جدی است و نمیتوان به راحتی از آن گذر کرد. در صورتی که طبق آمار خود مرکز هنرهای نمایشی سالنهای خصوصی بیش از ۸۶ درصد از اجراهای تئاتر را در سال ۱۴۰۱ پوشش داده است. آماری که نشان دهنده موفق عمل کردن این صنف است زیرا نسل به ویژه جوان که برای اجرا در سالنهای دولتی با مشکل مواجه هستند میتوانند آثار خود را به راحتی در سالنهای خصوصی به مرحله اجرا برسانند و با این روند تعطیلی سالنها این نسل برای اجرا با مشکل بزرگی مواجه خواهند شد.
داود نامور دبیر صنف تماشاخانههای خصوصی ایران و مدیر عمارت نوفل لوشاتو هم گفت: مرکز هنرهای نمایشی میتواند با همراهی و همکاری صنف تماشاخانههای خصوصی ایران، تئاتر را به دوران خوب خود بازگردانند و در این راستا خواستار افزایش اختیارات صنفی هستیم. نامور بر این نکته تاکید کرد که با افزایش اختیارات صنف طبق مصوبات و اساسنامه حقوقی، از این پس باید کلیه مشکلات مربوط به سالنهای خصوصی به شورای داوری صنف جهت رسیدگی ارجاع داده شود و در صورت موافقت و وصول نشدن مسئله این شورا به همراه مرکز هنرهای نمایشی و شورای داوری که شامل پنج عضو میشود، حل شود. به این ترتیب دو عضو شورا از صنف تماشاخانههای خصوصی ایران که از هیات مدیره هستند، یک وکیل حقوقی، نماینده خانه تئاتر و یک نماینده از مرکز هنرهای نمایشی مشکل پیش آمده را حل خواهند کرد.
او بررسی درخواست متون و بازبینی نمایشها (رد مشروط یا قبولها)، اعلام تمامیمتون و نمایشهایی که رد درخواست و یا مشروط شدهاند به صنف برای مشخص شدن علت این اتفاق از دیگر درخواستهای این صنف عنوان کرد.
در ادامه این جلسه درباره رفع نواقص سامانه صدور مجوز نمایشها گفتوگو و مقرر شد برای نمایشهایی که زمان کمیبرای ارائه متن و بازبینی دارند شرایط ویژه در نظر گرفته شود و نمایشهایی که از قبل دارای مجوز هستند بتوانند بدون بازبینی مجدد و تنها با فیلم موجود از اجرا مجوز تمدید یا بازتولید را از مرکز هنرهای نمایش اخذ کنند؛ تحت این شرایط که هیچ تغییری در متن نمایش میزانسن و بازیگران و عوامل نمایش صورت نگرفته باشد.
افزایش کمک هزینه برای گروههای نمایشی از دیگر موارد مطرح شده در این جلسه بود که با موافقت ضمنی مدیر کل مرکز هنرهای نمایشی همراه بود.
پس از مطرح شدن تمامی موارد و نظرات، کاظم نظری ضمن تایید و قبول کلیه موارد اعلام کرد: ما آماده همکاری همه جانبه با صنف تماشاخانههای خصوصی ایران هستیم زیرا سالنهای خصوصی و صنف بازوان اجرایی مرکز هنرهای نمایشی هستند. او گفت: در مورد سالنهای خصوصی که متاسفانه تعطیل شدهاند هم اقداماتی انجام گرفته ولی راه به جایی نبرده که با حضور پر رنگ صنف میتوان این موارد را سریعتر و قبل از وقوع پیگیری و جلوگیری کرد.نظری همچنین اعلام کرد که سالنهای خصوصی میتوانند با مصوبه دولت و بخشنامه موجود با بنگاههای اقتصادی همکاری کنند و با توجه به همکاری بنگاههای اقتصادی با بخش فرهنگ و هنر و سالنهای تئاتر، این بنگاههای اقتصادی شامل معافیت مالیاتی یا تخفیف در مالیات خواهند شد.
نظر شما